Om oss

Kort om Duseborg egendoms historia

Duseborg har anor från tidig medeltid. Då var det en befäst borg strategiskt placerad på ett näs mellan två sjöar; Lillsjön och Storsjön. Idag kan man se resterna av denna borg som en stor kulle mellan huvudbyggnaden och sjön. Borgen hette Vinäs och först på 1700-talet används namnet Duseborg.

På 1500-talet brändes borgen ner av Nils Dackes män och hela gården ödelades. Dock lär det finnas en skatt kvar från denna tid. Nya ägare byggde upp herrgården på slutet av 1600-talet. Dagens flyglar är kvar från denna tid. Som många andra stora boningshus i Sverige brann även Duseborgs huvudbyggnad ner i början av förr-förra seklet.

1852 stod den nya herrgården färdig. Ägarna hade anlitat arkitekten Abraham Nyström som uppförde en stilren empirbyggnad. Det är den fasaden som möter besökarna idag. Även en ståtlig parkanläggning omgav husen. Idag håller får rent i den gamla parken.

Duseborg har alltid varit en traditionell svensk lantgård med djurhållning, lantbruk och skogsbruk. Ett sågverk och en kvarn fanns på gården som nyttjades av kringliggande bönder.

Efter några års törnrosasömn väcktes Duseborg till nytt liv 1989. En fälttävlansbana för elittävling började ta form och ett 30-tal fasta hinder placerades i eklandskapet. Under en helg per år var inget sig likt på Duseborg. Då invaderades hela gården av hästar, lastbilar, tält och många besökare från hela landet. Det är sport på hög nivå kantat av festliga aktiviteter. Efter att ha firat 10-års jubileum 2001 genomfördes den sista tävlingen på Duseborg år 2002 i form av en internationell tävling med ett Nordiskt Mästerskap.

Duseborg satsar numera på kommersiell jakt.

Men det är ändå lugnet, naturen och tystnaden som är det bästa med Duseborg och dess omgivningar.